BERIO Webáruház

+36309687315

info@berio.hu

 

BLOG
2022.09.23 09:19

A szoptatás rejtelmei

A szoptatás rejtelmei

 

A szoptatás rejtelmei 

A szülés után még egy új élménnyel gazdagodunk, amit semmihez nem lehet hasonlítani, ami eddig történt velünk, mégis oly természetes.  

 A várandósság ideje alatt már biztos megfordult a fejedben a szoptatás gondolata. 

Vajon lesz elég tejem? Tudom majd rendesen táplálni a kisbabámat? 

A szoptatás rejtelmei 

A szülés után még egy új élménnyel gazdagodunk, amit semmihez nem lehet hasonlítani, ami eddig történt velünk, mégis oly természetes.  

 A várandósság ideje alatt már biztos megfordult a fejedben a szoptatás gondolata. 

Vajon lesz elég tejem? Tudom majd rendesen táplálni a kisbabámat? 

Bár mindenhonnan azt hallod, hogy majd a szülést követően előjönnek az anyai ösztönök és mikor a kezedben tarthatod végre a kisbabádat akkor majd tudni fogod, mit hogyan kell tenned, hogyan kell őt szoptatnod. A valóság azért sokszor nem ennyire felhőtlen. 

Maga a szoptatás egy nagyon érzékeny téma, hiszen mindenkinek megvan a maga véleménye. Szinte minden édesanya képes arra, hogy szoptassa kisbabáját. Mégis rengeteg különböző dolog alakulhat ki amiért nem képes vagy éppen nem akarja szoptatni gyermekét. 

Az anyatej termelődés már a várandósság 16. hetében beindul a tejtermelő mirigyekben, hogy szülés után táplálni tudd kisbabádat. Ilyenkor már valószínűleg a melled is megduzzad, mivel a mellben található tejmirigyek megnőttek. Tehát szülést követően az előtej vagy más néven a kolosztrum a kisbabád rendelkezésére is áll. Az előtej nagyon fontos összetevőket tartamaz, mely erősítik a kisbabád immunrendszerét. 

A szoptatás elején nagyon fontos, hogy igény szerint szopizhasson a kisbabád. 

Ahhoz, hogy mikor éhes a kisbabád, figyelned kell az árulkodó jeleket, viselkedésének minden egyes rezdülését. Mert igen, vannak és azt jelezni is fogja neked. Pl.: tátog, cuppog, kezét a szájába veszi, nyalogatja, vagy akár a nyelvét nyújtogatja. 

A csöppségek naponta akár 10-szer, vagy akár többször is kérhetik az anyatejet és alkalmanként akár egy órán át is szopizhatnak. 

A helyes mellrátételt is megkell tanulni és gyakorolni. Ha elsőre nem is sikerül akkor se keseredj el. Használd ki a kórházban töltött időt azzal, hogy segítséget kérsz az ottani nővérektől, szoptatási tanácsadóktól. Nagyon szívesen fognak neked segíteni. 

Ezekhez mind idő kell, hogy megtanuld a helyes mellrátételt és a számotokra legideálisabb testhelyzetet. Nagyon sokféle szoptatási testhelyzet létezik. 

Teljesen személyre szabott, hogy kinek melyik pozíció kényelmes és melyik válik be. 

Néhány próbálkozás után, megfogod találni azt a helyzetet amelyik a praktikusabb és legkényelmesebb mind a kettőtök számára.  

Na, de mi a helyzet a helyes mellrátétellel? 

Nincs más dolgod mind a mutató és a hüvelykujjaddal, C betűt formálva kell tartanod a melledet úgy, hogy közben a hüvelykujjad és a mutatóujjad között legyen a mellbimbód. A kisbabád száját pedig érintsd a bimbódhoz. Ezzel be is indul a kisbabád kereső reflexe. Ha eddig minden sínen van akkor azt fogod tapasztalni, hogy a kis feje feléd fordul, keresve a cicidet. Amikor már nyitja a kis száját akkor kell ügyesen a mellbimbódat és a bimbóudvart szépen behelyezned a szájába. Minél nagyobb rész bimbóudvar kerül a szájába, annál hatásosabb lehet a szoptatás. Erre azért van szükség mert a bimbóudvar mögötti tejöblök összenyomásának hatására indul meg a tejcsi. Viszont, ha a tejöblök nem kerülnek összenyomásra akkor sajnos nem indul meg az anyatej. 

Nem biztos, hogy elsőre sikerülni fog, de semmiképpen se keseredj el, próbálkozz tovább és egy-kettőre bele fogtok jönni. :) 

További babás-mamás tartalmakért kövesd oldalunkon a minden héten frissülő blogbejegyzéseinket. Ne felejts el feliratkozni hírlevelünkre, hogy értesülj aktuális akcióinkról! 

Berio.hu